|
|
|
Nazwa:
|
Nectavit®
|
Miejsce wyhodowania:
|
Polska
|
Pochodzenie:
|
Klon Węgierki Zwykłej
|
Wzrost:
|
drzewo rośnie słabiej niż odmiana macierzysta, tworzy kształtną koronę z szerokimi kątami rozwidleń
|
Zapylacze:
|
Promis, Tolar, Węgierka Zwykła. Odmiana częściowo samopłodna
|
Odmiany zapylane:
|
Promis, Tolar
|
Plonowanie:
|
w okres owocowania wchodzi w 2-3 roku po posadzeniu. Plonuje corocznie, bardzo obficie
|
Owoc:
|
węgierka średniej wielkości (ok. 20 g). Kształt owalny, symetryczny. Skórka fioletowoniebieska, w pełnej dojrzałości granatowa, pokryta intensywnym jasnoniebieskim nalotem. Miąższ zielonkawożółty, a u owoców dojrzałych - żółty, dość jędrny, soczysty, aromatyczny. Łatwo oddziela się od pestki.
|
Dojrzalość zbiorcza:
|
zależy od warunków klimatycznych, ale najczęściej na przełomie września i października
|
Wytrzymalość na mróz:
|
dość duża
|
Podatnosc na choroby:
|
mniej podatna na szarkę niż Węgierka Zwykła, mało podatna na choroby grzybowe
|
Przydatność owoców:
|
deserowa, przetwórcza, na susz.
|
|
zamawiam | powrót
|
|
|
|