|
|
|
Nazwa:
|
Burlat
|
Miejsce wyhodowania:
|
Francja
|
Pochodzenie:
|
Nieznane
|
Wzrost:
|
drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy dość gęstą o mocnej konstrukcji, konarami wzniesionymi ku górze
|
Zapylacze:
|
Vega, Wczesna Riversa, Van, Stark Hardy Giant, Jaboulay, Rainier
|
Odmiany zapylane:
|
Rivan, Wczesna Riversa, Van, Merton Premier, Rainier, Vanda
|
Plonowanie:
|
w okres owocowania wchodzi późno, plonuje obficie i corocznie
|
Owoc:
|
duży (6,5-7g), szerokosercowaty, spłaszczony i lekko pofałdowany przy szypułce. Skórka purpurowoczerwona, lśniąca, w pełnej dojrzałości prawie czarna. Miąższ ciemnoczerwony, bardzo smaczny. Owoce dość podatne na pękanie, dobrze znoszą transport
|
Dojrzalość zbiorcza:
|
I dek. czerwca
|
Wytrzymalość na mróz:
|
duża
|
Podatnosc na choroby:
|
mała
|
Przydatność owoców:
|
deserowa
|
|
zamawiam | powrót
|
|
|
|