|
|
|
Nazwa:
|
Alwa
|
Miejsce wyhodowania:
|
Polska
|
Pochodzenie:
|
siewka z wolnego zapylenia odmiany Macoun
|
Wzrost:
|
silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą od przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać
|
Zapylacze:
|
Arlet, Cortland, Delikates, Empire, Gloster, Golden Delicious, Idared, Jester, Ligol®, Lobo, Lodel®, Melrose, Paulared, Pinova®, Rubin, Szampion, Witos
|
Odmiany zapylane:
|
Lodel®, Szampion
|
Owoc:
|
średniej wielkości, kulisty, lekko spłaszczony z 5 wyraźnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc, skórka gładka i błyszcząca o zielonkawożółtej barwie zasadniczej, znaczną powierzchnię pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec
|
Dojrzalość zbiorcza:
|
połowa października
|
Wytrzymalość na mróz:
|
bardzo duża
|
Podatnosc na choroby:
|
parch -średnia mączniak - mała zaraza ogniowa - nieznana inne: choroby kory i drewna - b. mała
|
|
zamawiam | powrót
|
|
|
|